Wat leeft er?

Doelgroepgericht werken als gids, hoe doe je dat?

Hoe kan je als gids bij het streven naar meer openheid en inclusie alle bezoekers laten genieten van een ervaring die de duur van het bezoek overstijgt? Dat was de uitgangsvraag van de uitnodiging die ik kreeg voor een keynote op de Inspiratiedag van Toerisme Oost-Vlaanderen. "We willen ons als gids meer richten op de doelgroep", … Meer lezen over Doelgroepgericht werken als gids, hoe doe je dat?

Geschiedenis van het dagelijks leven: kan het ons raken?

Er is maar één manier om dat te weten te komen, en dat is door het te gaan ontdekken. Zo belandde ik op oudejaarsdag in Brugge in het Volkskundemuseum: waar zou dat museum over gaan? Ik kon er mij vaag iets bij voorstellen: is dat niet zo'n beetje bokrijkachtig, de geschiedenis van hoe de mensen … Meer lezen over Geschiedenis van het dagelijks leven: kan het ons raken?

De laatste overlevende van de slag bij Waterloo

In 1898 overleed op 105-jarige leeftijd Louis-Victor Baillot. Louis-Victor was toen de laatste nog levende veteraan van de slag bij Waterloo. Wie gelooft dat hiermee de laatste overlever van dat gruwelijke bloedbad van het toneel verdween, moet gaan kijken in Waterloo. Want niets is minder waar. Al is die laatste overlevende één van de best bewaarde … Meer lezen over De laatste overlevende van de slag bij Waterloo

Webinar: focus op families voor een event rond jouw monument in tijden van coronacrisis

In samenwerking met Open Monumenten - Herita vzw gaf Barbara van Gidsenhumus op woensdag 12/8 een webinar rond hoe je tot een topactiviteit voor families komt rond jouw monument. Je kan het webinar nu herbekijken. Laat je inspireren, krijg meer inzicht in wat deze doelgroep nodig heeft en ontdek enkele tips om ook in tijden … Meer lezen over Webinar: focus op families voor een event rond jouw monument in tijden van coronacrisis

Ik ben een attentie voor u

Zelden ben ik zo gecharmeerd met mijn dochters van bijna 8 en 10 een museum buitengewandeld als bij ons bezoekje aan Museum Mayer van den Bergh in Antwerpen.Het lag niet aan de mooie museumruimtes in een prachtig historisch pand, niet aan de schattenzoektocht met creatieve opdrachten, niet aan de imposante portretten uit de 17de eeuw, … Meer lezen over Ik ben een attentie voor u

De zaak Leopold II heeft ons oordeel nodig!

Slopen, die beelden van Leopold II! Of toch maar niet? Bekladden dan! Of een bordje erbij? Laat alleen de sokkels staan, maak er monumenten van verzoening van! Of moeten we die beelden gewoon vergeten? De zaak Leopold II eist andere vragen volgens mij: Was Leopold II een veroveraar? Een moordenaar? Een wreedaard? Welke misdaden tegen … Meer lezen over De zaak Leopold II heeft ons oordeel nodig!

Samen voor meer kwaliteit voor de klant met de KLTG

Woensdag 20 november was het Gidsenhumusteam te gast bij de Koninklijke Limburgse Toeristische Gidsen vzw (KLTG) voor onze workshop rond de vraag 'Wanneer hebben we goed gegidst?'. De aanleiding KLTG is een vereniging van alle Limburgse gidsen. De organisatie organiseert meerdere activiteiten per jaar voor haar leden die gidsen bij heel wat Limburgse toeristische organisaties: … Meer lezen over Samen voor meer kwaliteit voor de klant met de KLTG

Religieus erfgoed voor families? Moet kunnen!

Kunnen we kinderen anno 2019 dichterbij het vele religieuze erfgoed brengen dat ons lapje grond rijk is? Da's de uitgangsvraag waarover Barbara vandaag in gesprek ging met Doenja Van Belleghem van de vzw Sacred books |Secret Libraries in Brugge. Zij staat voor de uitdaging met haar organisatie om 2 nog bewoonde kloosters met een eeuwenoud … Meer lezen over Religieus erfgoed voor families? Moet kunnen!

Bruegel in Bokrijk voor families: uitgetest!

Gidsenhumus liet ons familietestpanel los in de expo De wereld van Bruegel in Bokrijk voor cultuurenco.blog van Davidsfonds. Hieronder vind je ons verslag dat eerder op cultuurenco.blog verscheen. “Bruegel, wie is dat mama? En waarom schrijf je dat zo raar Bru-e-gel? Dat zou toch Breugel moeten zijn, zoals deur?” – Met deze vragen op de achterbank trokken … Meer lezen over Bruegel in Bokrijk voor families: uitgetest!

Talkshow 20 jaar SMAK – volgt de gids?

S.M.A.K. bestaat dit jaar 20 jaar en dat mag gevierd! Enerzijds loopt er momenteel een expo met een selectie uit de collectie met werken van (internationale) kunstenaars, anderzijds zijn er ook heel wat evenementen om dit heuglijke jubileum te vieren. De tentoonstelling De Collectie (1), Highlights for a Future is de aanleiding tot een serie … Meer lezen over Talkshow 20 jaar SMAK – volgt de gids?