Kunnen we kinderen anno 2019 dichterbij het vele religieuze erfgoed brengen dat ons lapje grond rijk is? Da’s de uitgangsvraag waarover Barbara vandaag in gesprek ging met Doenja Van Belleghem van de vzw Sacred books |Secret Libraries in Brugge.

Zij staat voor de uitdaging met haar organisatie om 2 nog bewoonde kloosters met een eeuwenoud verleden open te stellen voor publiek. Vanaf 20 februari 2020 start de vzw met belevingsvolle rondleidingen in de 2 sites, mét aandacht voor de huidige bewoners en het kloosterleven anno 2019, maar natuurlijk ook met het verhaal van de rijke geschiedenis van deze bijzondere plekken.

Onze prachtige historische steden in België bestaan voor grote delen uit religieus erfgoed: kloosters, kerken, refuges, … Hoe gaan we met deze plekken om nu het religieuze leven er langzaam uit wegdeemstert? Vele krijgen een nieuwe invulling met wooneenheden of bibliotheken (bijvoorbeeld de net geopende Predikherensite in Mechelen) of horeca (denken we aan Martin’s hotel in Mechelen & Leuven), …

Maar, kan het ook anders? Kunnen we de plekken ook bewaren om wat ze waren en de stenen hun geschiedenis laten fluisteren voor het publiek van vandaag? Hebben we nog een verhaal te vertellen zodat we deze plekken ook gewoon kunnen openstellen “as they are” en hier bezoekers mee trekken?

Sacred Books | Secret Libraries gaat alvast deze uitdaging aan! De focus ligt hierbij op de gemeenschap van religieuzen die momenteel nog in de kloosters woont en willen het publiek ook met hen in dialoog laten gaan. En de vzw wil met hun gidsbeurten ook families proberen bereiken.

Moet kunnen, denken wij bij Gidsenhumus! Waarom zou je kinderen, en zeker in familieverband, zo’n bijzonder plek als een eeuwenoud klooster niet kunnen laten ervaren?

Het zijn verborgen schatkamers, waar je letterlijk alleen maar in en uit kunt als er iemand het hek voor je opent.
Het zijn plekken die rust en verstilling uitstralen, iets waar veel kinderen óók behoefte aan hebben tussen alle prikkels van het dagelijkse leven door.
Het zijn herinnerplaatsen voor ouders en grootouders, die de kans krijgen om een stukje van hun eigen verleden te delen met (klein)kinderen en zo de familiegeschiedenis verrijken.

Benieuwd hoe we over enkele maanden het Engels Klooster en het klooster van de Ongeschoeide Karmelieten kunnen beleven met de gidsen van Sacred Books | Secret Libraries. We wensen het team veel succes met het verder klaarstomen van hun aanbod en kijken ernaar uit hen op de weg te mogen begeleiden!

Wij keren alvast begeesterd door de pracht van het Engels Klooster naar huis terug…

IMG_3822

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s