Kwaliteit in Gidsenwerking

Het Gidsenhumus-team bestaat uit 2 erkende consulenten voor de toolkit Kwaliteit in Gidsenwerking van Toerisme Vlaanderen. Tijdens onze dienstverlening maken we uiteraard gebruik van de verschillende tools, altijd op maat van de noden van jouw gidsenwerking.

Vanuit Gidsenhumus leverden we ook een extra bijdrage voor de toolkit rond omgaan met verandering:

Er veranderen dingen in de buitenwereld: er komt meer concurrentie op de gidsenmarkt, verwachtingen van het publiek zijn anders, … En er veranderen dingen de eigen wereld: je gidsenbestand veroudert, de doelstellingen van de organisatie wijzigen, …. Veranderingen zullen altijd noodzakelijk zijn.

Organisaties met een gidsenwerking kunnen niet anders dan met deze veranderingen omgaan. Als verantwoordelijke van een gidsenwerking zie je die noodzaak om mee te veranderen en zie je wellicht ook wat er meer of minder zou moeten gebeuren om antwoorden te vinden hierop.

Hoe vind je nu het midden tussen het realiseren van je eigen doelstellingen aan de ene kant en genoeg ruimte bieden aan je gidsen zodat ze zelf met creatieve oplossingen komen aan de andere kant? Hierover werkten we concrete tools en tips uit met theorie, praktijkvoorbeelden en oefeningen voor je eigen werking. Uiteraard kan je ook bij Gidsenhumus terecht voor begeleiding voor jouw gidsenwerking.

Een korte blik op de 2 andere belangrijkste tools die wij in onze dienstverlening gebruiken:

Welke competenties vinden jullie als gidsenteam belangrijk? En hoe bepalen deze competenties waar jullie gidsenwerking voor staat? Daarvoor is er de competentiewaaier. Gidsenhumus ontwikkelde bij deze waaier een scanmodule waarbij je heel snel een mooi beeld krijgt van de visie van je hele gidsenteam op de competenties die we nu al inzetten en die je in de toekomst belangrijk vindt. De scan is het startpunt voor jullie traject.

Het perspectief van het publiek brengen we in met behulp van de bezoekerscylus. Een gidsbeurt is voor de bezoeker zoveel meer dan de 1,5u die ze met de gids doorbrengen. Hoe komen ze met jouw organisatie in contact? Hoe verloopt de reservatie? En hoe houden jullie contact achteraf? En, belangrijke vraag, hoe zorgen we ervoor dat al die aspecten bijdragen tot een fijne beleving voor de klant?