Ken jij de Schatten van Vlieg? Deze zomeractie voor families is ondertussen een vaste waarde in de vakantiemaanden juli en augustus, en bij Gidsenhumus zijn we fan! Gidsenhumusconsulent Barbara begeleidde, net als vorig jaar, een inspiratiesessie op de inspiratiedag voor cultuurhuizen die volgende zomer mee zullen doen aan de Schatten van Vlieg.  Ze deed dit samen met Inge De Geyter met wie zij in het verleden ook meermaals schattentocht uitwerkte voor de erfgoedsites van Herita vzw.

In heel Vlaanderen en Brussel verstoppen cultuurhuizen tijdens de zomervakantie een schat van Vlieg. Zo moedigen ze families aan om eropuit te trekken en via de schattentocht het vrijetijdsaanbod in hun eigen buurt te ontdekken. De Schatten van Vlieg is een project van publiq. Zij zorgen jaarlijks voor een thema, inspiratie, omkadering, communicatie, en leuke prijzen voor de families die meedoen. Misschien ook iets voor jouw organisatie volgende zomer?

In de zomer van 2019 is SMAAK het thema van de Schatten van Vlieg. Inge en Barbara werkten 11 smakelijke (en ook minder smakelijke ;-)) opdrachten uit ter inspiratie. De inspiratiedag vond dit jaar, wegens overdonderend succes, 2x plaats: in bibliotheek Utopia in Aalst op 4/2 en in bibliotheek Tweebronnen in Leuven op 14/2. We lieten ons door de locatie inspireren met een opdracht tussen de reisboeken, opdrachten tussen de kinder- en jeugdboeken, maar ook bij de kunstboeken bijvoorbeeld. Je kan de opdrachten mits een klein beetje aanpassing natuurlijk ook vertalen naar de context van een museum, erfgoedlocatie of zelfs natuurdomein.

Of de sessie gesmaakt werd? Aan de enthousiaste reacties te merken wel. Oordeel zelf maar aan de hand van de foto’s onderaan dit bericht.

Ben jij ook op zoek naar inspiratie voor jouw schattenzoektocht? Je kan al inspiratieopdrachten nalezen in de inspiratiebundel van Vlieg.

Tijdens de inspiratiesessie gaven we ook onze 10 belangrijkste tips voor een goede familiezoektocht. Speciaal voor onze blogvolgers geven we hier de top 3 tips van Barbara weg:

  • Een zoektocht is meer dan gewoon het goede antwoord vinden: heel snel vervallen we bij het bedenken van opdrachten in vragen waar een “juist” antwoord moet gevonden worden, maar er vallen heel wat creatievere opdrachten te bedenken die voor veel meer beleving zorgen, de fantasie aanwakkeren en kritisch denken stimuleren
  • Werk voor families, niet alleen voor kinderen: vrije tijd is een schaars goed, zeker voor families. Wanneer het dan eens lukt om er met z’n allen op uit te trekken, willen families vooral samen beleven. Bedenk dus niet alleen opdrachten voor kinderen, maar voor iedereen die mee op stap is. Kan je de kinderen misschien eens in de leidende rol steken? Of kan je opdrachten bedenken waarvoor jong en oud moeten samenwerken?
  • Doe iets met het verhaal of de uniekheid van je eigen plek: Kinderen en families willen best ook wel iets te weten komen over jouw plek/jouw onderwerp/jouw collectie tijdens de zoektocht! Verwerk dus zeker de inhoud of verhaal van jouw plek in de opdrachten. Vermijd generieke opdrachten die je zomaar overal zou kunnen doen of opdrachten om de opdracht.

Succes ermee!

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s